Fykobilin

Fykobiliner (af græsk: φύκος (phykos) = "alge" + latin: bilis = "galde") er lysopfangende molekyler, som findes i cyanobakterier og i kloroplasterne hos rødalger, glaucofytter og visse cryptomonader (men ikke i grønalger og højere planter). De er enstående blandt fotosyntesefarvestofferne, fordi de er bundet til nogle vandopløselige proteiner, der kaldes fykobiliproteiner. Fycobiliproteinerne giver lysenergien videre til klorofyl, hvorfra den indgår i fotosyntesen.

Fykobiliner er særligt effektive ved opfangningen af rødt, orange, gult og grønt lys, dvs. bølgelængder, som klorofyl A har svært ved at opfange. Det er især organismer, der lever på lavt vand, som indeholder fykobiliner, der kan opfange det gul/røde lys, mens de, der lever på dybere vand, ofte indeholder mere af den type fykobiliner, der kan opfange grønt lys, som der er forholdsvis mere af dernede.

Fykobilinerne fluorescerer ved bestemte bølgelængder, og derfor bruges de ofte som kemiske markører, f.eks. når man binder fykobilinproteiner til antistoffer i en teknik, der kaldes immunofluorescens.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search