Numerologi

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Mennesket proportioner og de tilknyttede tal. Illustration fra De Occulta Philosophia (1533), Köln.

Numerologi (af latin numerus og -logi,[1] egentlig "læren om tal") er en pseudovidenskab,[2][3][4] der forsøger at fastslå sammenhænge mellem bogstavkombinationer (ofte navne) og disses positive eller negative valør afgjort på grundlag af talberegninger. I numerologiske systemer har et alfabets bogstaver typisk hver en specifik talværdi, men det kan også forekomme at visse bogstavgrupper (fx vokaler eller alfabetiske naboer) tillægges samme værdi. Senest er kodeværdier i ASCII også anvendt numerologisk.

Pietro Bongo, Numerorum mysteria, 1591

I dag benyttes numerologien oftest som grundlag for navneændringer for folk, der tror, at et givent personnavn har særlige uheldige implikationer; andre benytter det som basis i deres vurdering af, om personnavne, og dermed personer, passer sammen.

Tidligere var numerologien mere fremtrædende som en del af forskellige filosofiske og religiøse traditioners mystik. Således findes der eksempler på numerologi hos Pythagoras, i jødisk Kabbala og i Johannes' Åbenbaring (eksempelvis Dyrets tal).

  1. ^ Poul Fersling. "numerologi". Den Store Danske. Hentet 1. februar 2021 – via Lex.dk.
  2. ^ Webb, John (2001). "Feminist Numerology". Science in Africa. Arkiveret fra originalen 28. december 2012. Hentet 27. maj 2013.
  3. ^ Underwood Dudley (1997). Numerology. MAA. ISBN 978-0-88385-507-2.
  4. ^ Carroll RT (2009-02-23). "neuro-linguistic programming (NLP)". The Skeptic's Dictionary. Hentet 2009-06-25.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search