Paio

Manifestació contra la intolerància a Madrid (2019)

A la cultura romaní d'Espanya, paio o paia és un terme per referir-se a una persona ètnicament no gitana.[1] En un sentit més ampli, pot fer referència a un individu en general, un home o un tíu.[nota 1] Apareix per primera vegada documentada a finals del segleXVI en textos de germania.[2]

La denominació paio/a és un préstec, és a dir, no té un origen lingüístic romaní.[3] Segons els lingüistes Coromines i Pascual,[nota 2] provenia del nom de pila gallec Paio,[4] equivalent del castellà Pelayo, que en l'antiga tradició popular (així com en els refranys) s'usa com a nom genèric per referir-se a la gent del camp. Altres teories el tracen, però, al terme català pagès ('camperol'), ja que els primers a la Península a contactar amb els gitanos van ser els habitants catalanoparlants de la Corona d'Aragó al segle XV.[5] Ambdues etimologies suggereixen una relació amb l'aspecte camperol dels no-gitanos. El motiu pot trobar-se en la mateixa manera de vida dels antics gitanos, essencialment nòmades, en oposat al no-gitano, que posseeix terres o que les cultiva i, per tant, és sedentari.[nota 3]

És possible que al principi paio/a tingués un sentit despectiu (en el sentit de 'rústic', 'catet' o 'ingenu'[2]), i de fet en diversos textos gitanescs del segle xix, es pot trobar payo acompanyat de jilí ('infeliç') o panoli ('al·lelau'). No obstant això, actualment ha perdut totalment aquesta característica pejorativa, i s'usa de manera habitual en la parla comuna, als mitjans de comunicació i fins i tot en entorns acadèmics quan es tracten temes sobre el context gitano.[6] S'usa tant pels gitanos com pels mateixos paios. Als idiomes català i gallec ha passat com a paio o paia.

  1. «payo, ya». Diccionario de la lengua española. Real Academia Española (castellà).
  2. 2,0 2,1 Gómez Berrocal, C. «Lenguaje, procesos psicosociales y prejuicio contra los gitanos en España». Anales de Historia Contemporánea. Dialnet, 25, 2009, pàg. 5. ISSN: 0212-65-59 [Consulta: 5 gener 2021].
  3. «El Cuaderno de Un Gitano: QUE SIGNIFICA LA PALABRA PAYO». El Cuaderno de Un Gitano, 27-11-2016. [Consulta: 23 desembre 2020].
  4. «Paio». Guía de nomes galegos da Real Academia Galega. [Consulta: 18 abril 2024].
  5. «Qué es un Payo?» (en espanyol europeu). Ricardo Hernández, 23-02-2013. [Consulta: 21 desembre 2020].
  6. San Román, T. Gitanos de Madrid y Barcelona: ensayos sobre aculturación y etnicidad. Universitat Autònoma de Barcelona, 1984. ISBN 978-8474880984. 


Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «nota» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="nota"/> corresponent.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search