Rae-rae

Rae-rae, 1960'larda Polinezya'nın cinsiyet sınırdaşlarının daha geleneksel sosyal sınıfı olan Māhū'dan ("ortada" anlamında) kaynaklanan çağdaş bir ayrım olan Tahiti kültüründe trans kadınlardır.[1] Petea, Hawaii'de kullanılan geleneksel sosyal sınıf aikane'nin aksine, Fransız Polinezyası'nda kullanılan cis-erkek eşcinselliği ("birbirlerini cinsel olarak arzulayan erkekler" anlamına gelir) için aşağılayıcı bir terimdir.

Mahu, Maori geleneğinin, tarihinin ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak görülürken, rae-rae genellikle Tahiti toplumunda daha az kabul edilir. Batı dünyasının drag queen'lerinin daha modern dengi olarak görülüyorlar ve yoksulluk ve seks işçiliğiyle bağlantılı olumsuz bir çağrışım taşıyorlar. Rae-rae bireylerin, mahu'lara göre cinsiyet değiştirme ameliyatı olma veya diğer kozmetik işlemler yaptırma olasılığı daha yüksek olabilir.[2] Ek olarak, rae-rae kimliği, daha çok kadınlık ve "tatlılık" ile özdeşleşen mahu'nun aksine eşcinsellikle daha yakın bağlara sahiptir ve bir namus yemini edebilir.[3] Rae-rae, bazıları tarafından batı (yani Fransız) kültürünün bir etkisi olarak görülürken, mahu kavramı ve tarihi tamamen Polinezya'dır ve batılı idealler tarafından dokunulmaz. Rae-rae, Tahiti'de de tartışmalı bir terimdir, çünkü bazıları tarafından iki Polinezya kültürel düşüncesi ile uyumsuz olarak görülür: birincisi, kişinin cinsiyet kimliği daha önce tanımlanır ve dolayısıyla kişinin cinselliğini belirler; ve ikincisi, kişinin cinsiyeti değişken olmak yerine hayatı boyunca sabittir. Bununla birlikte, bazı bilim adamları rae-rae'ye yapılan itirazların Hristiyan etkisinden ve cinsel tevazu ahlakından kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar.

Üçüncü cinsiyet veya üçüncü cinsiyet fikri birçok kültürde yaygındır. Tahiti'deki Rae-rae, Tayland'daki Kathoey, Hindistan'daki Kothi ve Hicra, İtalya'daki Femminiello, Meksika'daki Muxe ve Güney Amerika'daki Travesti'ye benzer.

  1. ^ "Tahiti's transexual rae-rae | CNN Travel" (İngilizce). 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018. 
  2. ^ "The men-women of the Pacific". www.tate.org.uk (İngilizce). 7 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2019. 
  3. ^ Zanghellini, Aleardo (Nisan 2013). "Sodomy Laws and Gender Variance in Tahiti and Hawai'i" (PDF). Laws: 51-68. 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search