Shitao

Plantilla:Infotaula personaShitao

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1642 Modifica el valor a Wikidata
Guilin (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1707 Modifica el valor a Wikidata (64/65 anys)
Yangzhou (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
ReligióBudisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor, teòric de l'art, poeta, bhikkhu Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsZhu Da Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaJüan-ťi
Čchao-ťi
Kchu-kua che-šang
Š-tchao Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Ming Modifica el valor a Wikidata
PareZhu Hengjia Modifica el valor a Wikidata

Shi Tao o Shitao (xinès simplificat: 石涛; xinès tradicional: 石濤; pinyin: Shí Tāo), també conegut amb diferents noms (com Yuanji) fou un pintor, tèoric de l'art, poeta i cal·lígraf xinès que va viure sota la dinastia Qing. Va néixer a Quanzhou (Guilin), província de Guangxi l'any 1642, i va morir l'any 1707 a Yangzhou.

Va formar part del denominat grup dels quatre monjos (juntament amb Hong Ren, Kun Ca i Zhu Da). Aquests no acceptaven el costum artístic de copiar els grans mestres. Aquí cal tenir present que durant el període dinàstic dels Ming l'art cau en el “academicisme”, més enllà d'aportar noves propostes pictòriques, es manté vive l'herència dels antics mestres [1] L'originalitat de Shitao radica en el seu esforç per aplicar, de manera artística, tots els corrents de pensament. Això suposa la impossibilitat de donar una definició concreta del seu art. Les seves inquietuds li van encaminar cap a un ús molt variat de tècniques pictòriques i a una obra que preserva una mirada curiosa i innovadora. Les seves reflexions i la seva pintura són una cerca constant entorn del misteri mateix de la creació artística i del destí de l'home. Va manifestar sempre els seus turments i els seus pesessis, volia abans de res trobar la seva identitat. La seva formació li capacita per a fondre la cosmologia antiga del pensament taoista, la filosofia del budisme chan i el pensament confucià, elevant la seva ideologia per sobre de dogmatismes i classificacions.[2]

  1. Navarro Huidobro, María del Mar. La pintura de paisaje en las tradiciones taoísta y budista zen: el flujo de la vida, la figura humana como elemento natural (tesi) (en castellà). Madrid: Complutense de Madrid, 2016. 
  2. Cheng, François. Vacío y plenitud. El lenguaje de la pintura china. Madrid: Siruela, 2004. ISBN 97S-S4-7S44-7Í.9-5. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search