Xaraixka

Xaraixka[1]rus: шара́шка, (de vegades xarajka, rus: шарáжка[2] o xaraga, rus: шара́га, plural xaraixki, rus: шара́шки) és un nom informal pels laboratoris secrets de recerca i desenvolupament del sistema de camps de treball gulag soviètic. Etimològicament, la paraula xaraixka es deriva de l'expressió d'argot rus xaràixkina kontora ("L'oficina xaraixka", que al seu torn procedeix del terme d'argot xaraga (шарага) per referir-se a una banda de lladres. En tot cas, es tracta un terme irònic i despectiu per denotar una organització poc organitzada i improvisada. El nom oficial era OKB (ОКБ), Опытное конструкторское бюро, que es pot traduir com a 'Oficina Tècnica Experimental'.

Els científics i enginyers en una[3] xaraixka eren presoners recollits de diversos camps i presons, assignats per treballar en tasques científiques i tecnològiques per a l'estat. Les condicions de vida eren en general molt millors que en un campament mitjà de la taigà, sobretot tenint en compte l'absència de treballs forçats.

Els resultats de la recerca en xaraixki es van publicar en general sota els noms de destacats científics soviètics, sense donar crèdit als veritables autors, els noms dels quals han estat sovint oblidats. Alguns dels brillants científics i enginyers empresonats en xaraixki van ser posats en llibertat durant i després de Segona Guerra Mundial, continuaren carreres independents i esdevingueren famosos, com ara Léon Theremin.

  1. «Léon Theremin, tragèdia electrònica». Núvol, 12-09-2018. [Consulta: 23 juliol 2019].
  2. «La fascinant vida de Léon Theremin». Ara, 12-09-2018. [Consulta: 23 juliol 2019].
  3. En rus, la paraula és de gènere femení

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search