Amish

Infotaula d'organitzacióAmish
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimJakob Amman Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup etnoreligiós Modifica el valor a Wikidata
Religióanabaptisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1700
FundadorJakob Amman Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membres383.565 (2023, Antic Ordre Amish)[1]
Parella amish en un cotxe tirat per cavalls a la zona rural del comtat de Holmes, a Ohio, lloc d'una de les concentracions més grans d'amish als Estats Units.

Els amish són un grup religiós cristià d'origen anabaptista, notables per les seves restriccions pel que fa a l'ús d'algunes tecnologies modernes, com ara els automòbils o l'electricitat.[2] Són més de de 380.000 persones, principalment en 22 assentaments en els Estats Units d'Amèrica i a Ontario, Canadà.[3]

Els amish són un grup cultural i ètnic fortament unit, descendent d'immigrants predominantment suïssos de llengua alemanya. Creuen literalment en el Nou Testament, i s'isolen del món exterior, defensen el pacifisme i la vida simple i frugal. Es vesteixen com en el segle xvii o xviii. La majoria parla a casa en un dialecte alt alemany particular (deitsch o "alemany de Pennsilvània"), encara que els autodenominats "amish suïssos" parlen un dialecte de la llengua alemanya que ells anomenen "suís" (Swiss). Són només un dels molts grups d'"holandesos de Pennsilvània", generalment d'origen alemany (la paraula Dutch, "holandés", és una forma arcaica de Deutsch, "alemany"). Els Beachy Amish, més "progressistes", especialment aquells nascuts després de la dècada del 1960, tendeixen a parlar predominantment en anglès a casa.[4][5]

  1. «Amish Population Profile, 2023» (en anglès americà). Elizabethtown College, the Young Center for Anabaptist and Pietist Studies, 02-09-2023. [Consulta: 26 octubre 2023].
  2. Kraybill, 2001, p. 7–8.
  3. Kraybill, 2001, p. 8.
  4. Zook, Noah and Samuel L Yoder. «Berne, Indiana, Old Order Amish Settlement», 1998. [Consulta: 3 abril 2009].
  5. «The Amish: history, beliefs, practices, etc». Religious tolerance. Arxivat de l'original el 8 de gener 2021. [Consulta: 25 novembre 2011].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search