Ashvamedha

Una pintura del segle xix que representa la preparació de l'exèrcit per seguir el cavall del sacrifici. Probablement la imatge es va dibuixar per al llibre «Jaimini Bharata», de l'escriptor Lakshmisa

L'ashvamedha (en sànscrit devanagari: अश्वमेध; IAST: aśvamedha, «sacrifici d'un cavall»), és un dels quatre principals rituals de la tradició Śrauta del vedisme.

Les dues principals fonts literàries en relació a aquest sacrifici són el «Shatapatha Brahmana» (literalment, «el brahmana dels cent camins», una col·lecció d'himnes i fórmules compilades al voltant del 900-700 A.n.e) i el «Yajurveda».[1] No obstant això, ens trobem amb el primer esment sobre aquest ritual en una font en sànscrit més arcaic, el «Rigveda» (especialment en el RV. I, 163),[2] i en una dedicada a Indra RV. VIII, 57).

Va ser utilitzat pels antics reis de l'Índia per demostrar la seva sobirania. Es posava un cavall en llibertat, acompanyat pels guerrers del rei, i vagava per un període d'un any per on volia. Si algun rival volia disputar l'autoritat del rei quan el cavall travessava el seu territori, desafiava als guerrers que l'acompanyaven. Després d'un any, si cap enemic havia aconseguit matar o capturar el cavall, l'animal es conduïa de nou al palau del rei i es sacrificava, declarant així al rei com un sobirà indiscutible.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search