Avunculat

L'avunculat (del terme llatí de parentiu avunculus, 'oncle matern') és una relació social mantinguda entre el germà d'una dona i el fills o filles d'aquesta, on l'oncle ocupa un lloc de privilegi en el sistema de parentiu o en la criança dels nebots, relació típica de les societats basades en el parentiu per línia materna.[1] En la legislació d'herències, consistiria en la transferència de béns d'oncles materns a nebots homes i d'aquests als fills homes de les seves germanes, però és un fenomen més complex en el qual també caldria tenir en compte altres aspectes culturals.[2] Tot i que tradicionalment s'associa a societats matriarcals o matrilineals també ha aparegut en altres com esmenta Claude Lévi-Strauss, per a qui l'avunculat, des del punt de vista de l'antropologia no s'hauria de definir només com la relació amb un sol oncle, sinó que també circumscriuria a la mare, el pare, els nebots i fills en una sèrie de relacions que s'equilibrarien. L'avunculat li serveix a Lévi-Strauss com a exemple clau per exposar la seva visió de l'anàlisi estructural.[3]

  1. Gran Diccionari de la llengua catalana. 1998. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, p. 1782. ISBN 978-84-412-2790-3. 
  2. Sham, Jorge Chen «El sistema de parentesco en "La Tía Tula": la estructura avuncular». Anuario de estudios filológicos, 23, 2000, pàg. 37-52.
  3. Lévi-Strauss, Claude. «El análisis estructural en lingüística y en antropología (Lenguaje y parentesco)». A: Antropologia estructural. 1987. Barcelona: Paidós, p. 75-96. ISBN 84-7509-449-X. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search