Borgerjournalistik

Traditionelle medier har ikke længere monopol på at producere journalistisk indhold, idet digitale teknologier har givet ophav til såkaldt borgerjournalistik, der er den danske betegnelse for det, som på engelsk tidligere er blevet kaldt participatory journalism, men hvorom der i dag bruges betegnelsen citizen journalism.

Borgerjournalistisk kan i mange tilfælde – når traditionelle medier samarbejder med borgerjournalister, eller når borgerjournalister samarbejder med hinanden – være initieret af crowdsourcing-projekter[1] Der findes altså også rene borgermedier (citizen media), hvor indholdet produceres af ikke-journalister.

Endvidere har begivenheder som folkeprotesterne i Iran efter valget i 2009,[2] Det Arabiske Forår[3] samt borgerkrigen i Syrien[4] gjort, at det i dag er almindeligt for traditionelle medier at bringe indhold (videoer, fotos m.v.), der er produceret af ikke-journalister.

Når professionelle journalister ikke selv kan få adgang til aktuelle områder for at producere indhold, indtager de professionelle journalister ofte en anden rolle, hvor de underviser borgerjournalister i journalistisk etik m.v. og/eller verificerer indhold, der oploades på internettet.[5] [6] Det er fx med henblik på verifikation, at Jigsaw (tidl. Google Ideas) i 2016 har lanceret et online-redskab, "Montage", hvormed journalister kan samarbejde om at analysere videoer, der oploades på YouTube.[7]

Borgerjournalister har således igennem de senere år vundet større anerkendelse.[8]

  1. ^ Jacques Coetzee. "Citizen journalism, crowdsourcing are changing news but not how we thought", Memeburn, 23. april 2013
  2. ^ Julia Baird. "Iran was the birthplace of citizen journalism", Newsweek, 6. oktober 2010
  3. ^ David Batty. "Arab spring leads surge in events captured on cameraphones", The Guardian, 29. december 2011
  4. ^ Shih-Wei Chou. "Citizen Journalists Report Syria Conflict to World", Global Journalist, 16. februar 2016
  5. ^ Anne Medley. "Why Training Citizen Journalists Is So Important After the Arab Spring", Mediashift, 13. januar 2012
  6. ^ Rachel Bartlett. "How to: verify content from social media", www.journalism.co.uk, 3. april 2012
  7. ^ "www.montage.storyful.com". Arkiveret fra originalen 22. august 2016. Hentet 3. juli 2016.
  8. ^ Nicola Bruno. "The Use of Citizen Journalism by Traditional Media" Arkiveret 17. september 2016 hos Wayback Machine, Reuters Institute, 26. oktober 2010.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search