Catexi

La catexi (en grec antic: κάθεξις) fa referència, segons Sigmund Freud, i dins del context psicoanalític, a un " concepte econòmic: la catexi fa que certa energia psíquica s'unisca a una representació o grup de representacions, una part del cos, un objecte, etc".[1]

La paraula que apareix en tota l'obra freudiana per designar aquest concepte l'alemanya Besetzung. «Catexi» n'és una de les «retraduccions» possibles, perquè en realitat prové de la traducció anglesa cathexis, que en fou l'opció de Strachey per a la Standard Edition. Laplanche proposa el terme traduït com a acceptable, però anota que en rigor és equivalent a altres com «càrrega», «ocupació», «investidura», etc.[2] Sovint apareixen en els textos psicoanalítics certes expressions compostes, com «càrrega energètica», «investidura libidinal», etc., que es refereixen a la catexi.

  1. Laplanche, Jean & Pontalis, Jean-Bertrand (1996), Diccionario de Psicoanálisis, traducció: Fernando Gimeno Cervantes. Pàgina 49. Barcelona: Editorial Paidós. ISBN 9788449302565.
  2. Ibídem

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search