Croma

Iman Crosson va demostrar com de pràctica és l'escenografia virtual a un vídeo penjat a YouTube. A la Imatge superior observem una escena de Crosson gravada al seu menjador mitjançant un croma de color verd. A la imatge inferior veiem el resultat final de l'escena després de l'edició on Crosson apareix a la Casa Blanca imitant a Barack Obama.

El croma, clau de color o escenografia virtual (chroma key en anglès) és una tècnica de postproducció i efectes visuals que consisteix en la substitució d'una font del mateix color (normalment algun dels colors primaris, en especial verd i blau) per imatges o vídeos, aconseguint d'aquesta forma una composició. Des del seu descobriment, la tècnica va ser vista com un procés bastant econòmic,[1] és per això que ha estat utilitzada a molts camps de l'audiovisual com la televisió, la fotografia i la indústria dels videojocs. Per fer-ho s'utilitzen programes d'edició o postproducció amb els que s'aconsegueix fer transparent tota una gamma de color prèviament seleccionada que normalment se situa al fons de la gravació o imatge, permetent així inserir una imatge estàtica o vídeo a l'escena.

Aquesta tècnica també rep el nom d'incrustació per separació de color (colour-separation overlay o CSO en anglès), o per pantalla verda i pantalla blava en ser les més utilitzades per la seva realització, ja que difereixen més clarament de la pell humana tot i que també es poden fer servir fons de qualsevol color que sigui uniforme i distint. Ara bé això implica que el color utilitzat al fons no es pugui duplicar.

  1. Armenteros, M. Efectos visuales y animación (tesi) (en español). Madrid: Carlos III, 2011, p. 6-7. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search