DES

Data Encryption Standard
La funció de Feistel (Funció F) del DES
La funció de Feistel (Funció F) del DES
La funció de Feistel (Funció F) del DES
General
DissenyadorsIBM
Data primera publicació1975 (estàndard el gener de 1977)
Desenvolupat a partir deLucifer
SuccessorsTriple DES, G-DES, DES-X, LOKI89, ICE
Detall de xifratge
Mida de la clau56 bits
Mida del bloc64 bits
Estructuraxarxa de Feistel
Rondes16
Millor criptoanàlisi pública
Avui el DES es considera insegur perquè pot cedir davant d'atacs per la força bruta (vegeu EFF DES cracker). El 2004, el millor atac analític conegut era la criptoanàlisi lineal, que necessita 243 textos clars coneguts i té una complexitat temporal que oscil·la entre 239 i 243 (Junod, 2001); amb la hipòtesi que es tenen textos clars escollits, la complexitat es pot reduir a un factor de 4 (Knudsen i Mathiassen, 2000).

El Data Encryption Standard (DES, Estàndard de Xifratge de Dades) és un mètode de xifratge de dades. El 1976, la Federal Information Processing Standard (FIPS) el va seleccionar com a mètode oficial als Estats Units, i més tard el seu ús s'ha estès arreu del món. L'algorisme va ser motiu de controvèrsia per tres motius: perquè en el seu disseny hi havia elements classificats com a informació confidencial, perquè tenia una clau relativament curta, i perquè se sospitava que l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units tenia una porta falsa per desxifrar-lo. En conseqüència, el DES va ser sotmès a un estudi i una anàlisi acadèmica molt intensos que van impulsar el coneixement modern del xifratge per blocs i la seva criptoanàlisi.

Avui es considera que el DES no és segur per moltes aplicacions, principalment perquè la mida de la clau de 56 bits és massa petita; el gener de 1999, distributed.net i l'Electronic Frontier Foundation van col·laborar públicament per desxifrar una clau del DES, i ho van aconseguir en 22 hores i 15 minuts (vegeu la cronologia del DES). Alguns resultats analítics també demostren algunes febleses teòriques en el xifratge, tot i que a la pràctica no és factible d'aprofitar-les. Es creu que en la forma de Triple DES l'algorisme és pràcticament segur, tot i que en teoria els atacs continuen sent possibles. En els últims anys, aquest xifratge ha estat superat per l'Advanced Encryption Standard (AES) (Estàndard Avançat de Xifratge).

Alguna documentació distingeix entre el DES com a estàndard i l'algorisme DES, que es coneix com a DEA (Data Encryption Algorithm, Algorisme de Xifratge de Dades). Quan se'n parla, les sigles DES es poden pronunciar o bé llegint les lletres de l'abreviatura (de, e, essa), o bé pronunciant l'acrònim com una única síl·laba (des).


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search