Instint

Tigre blanc presentant les seves dents, com un instint de defensa
Una cria de tortuga llaüt es dirigeix cap a l'oceà obert.

L'instint és la inclinació inherent d'un organisme viu cap a un comportament complex determinat, que conté elements innats,[1] és a dir, sense aprenentatge previ.[2] L'exemple més senzill d'una conducta instintiva és un patró fixat de conducta, en el qual es duen a terme una seqüència d'accions de molt curta a mitjana durada, sense variació, en resposta a un estímul corresponent clarament definit.

Qualsevol conducta és instintiva si es realitza sense estar basada en l'experiència prèvia, o sigui, sense aprenentatge previ, i per tant és una expressió de factors biològics innats. Les tortugues marines, recentment eclosionades en una platja, es mouran instintivament cap a l'oceà. Un marsupial s'enfila a la bossa de la seva mare en néixer. Altres exemples inclouen les baralles d'animals, el comportament de festeig d'animals, les funcions d'escapament intern i la construcció de nius. Encara que un instint es defineix per les seves característiques innates que no varien, els detalls del seu rendiment es poden canviar per l'experiència; per exemple, un gos pot millorar les seves habilitats auditives amb la pràctica.

Els instints són patrons de comportament complexos innats que existeixen en la majoria dels membres de l'espècie, i s'han de distingir dels reflexos, que són respostes simples d'un organisme a un estímul específic, com ara la contracció de la pupil·la en resposta a la llum brillant o l'espasmòdic moviment de la part inferior de la cama quan es toca el genoll. L'absència de capacitat volitiva no s'ha de confondre amb la incapacitat de modificar els patrons d'acció fixats. Per exemple, les persones poden modificar un patró d'acció fixa estimulada reconeixent conscientment el punt de la seva activació i simplement deixar de fer-ho, mentre que els animals sense una capacitat volitiva prou forta poden no poder desvincular-se dels seus patrons d'acció fixa, un cop activats.[3]

S'ha estudiat el comportament instintiu en humans.

  1. «instint | enciclopèdia.cat». [Consulta: 5 novembre 2021].
  2. «Instinct | Definition & Facts | Britannica» (en anglès). [Consulta: 27 juliol 2023].
  3. Lorenz, Konrad. Behind the Mirror: A Search for a Natural History of Human Knowledge. Nova York: Harcourt Brace Jovanovich, 1977. ISBN 978-0-15-111699-7. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search