Konversion

Apostelen Paulus konverteter.
Malet af: Caravaggio (1571–1610)

Konversion er omvendelse fra én religion religion til en anden religion (eller sekt), eventuelt omvendelse fra ikke-religion til religion. Den, der har konverteret, kaldes en konvertit (ital. convertito, afledt af latin convertere – vende om). Det er eksempelvis en person, der har konverteret fra kristendom til islam. Som oftest indebærer konversion en række ritualer, som viser og forankrer forandringsprocessen socialt, dels i den religiøse gruppe, dels i det omgivende samfund.

Det danske ord "omvendelse" bruges oftest om en omvendelse fra at være ikke-religiøs (ikke-troende) til at være religiøs (troende).

I religionsvidenskaben beskrives konversion som en religiøs forandringsproces, hvor forskellige faktorer som krise, søgen, møde (kontakt med en religiøs "anden") og sociale forhold (f.eks. et nyt ægteskab) er bestemmende for omvendelsesprocessen.[1] Religionsforskere forsøger dermed at forklare konversion ud fra forskellige videnskabsgrenes forklaringsmodeller.

  1. ^ Den amerikanske religionspsykolog Lewis R. Rambo har i Understanding Religious Conversion fra 1993 udviklet en konversionsmodel, der bygger på disse faktorer

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search