Kurgan

Kurgan de Sarmàtia del segle IV a Fillipovka, al sud dels Urals, Rússia

Kurgan (en ucraïnès: курган,[1] kurhan; en bielorús i rus: курган, kurgan; en tàtar de Crimea: ?; en turc: kurgan) és una paraula ucraïnesa, bielorussa, russa, etc., d'origen turquès, per a túmul usada des de l'arqueologia soviètica i postsoviètica en el context de l'est d'Europa i l'Àsia central.

La paraula és d'origen turquès, més específicament de l'idioma tàtar, amb el significat de 'fortalesa'.[2] La distribució dels túmuls correspon aproximadament a la cultura dels kurgans i a la cultura dels sepulcres de fossa.[3] Els kurgans es van construir en l'eneolític, edat del bronze, edat del ferro, fins a l'edat mitjana, i s'estengueren des del que avui és el sud d'Ucraïna fins a l'Àsia central i al sud de Sibèria. Molts topònims que inclouen el mot kurgan apareixen des del llac Baikal a la mar Negra.

  1. Popov, Ye.F.; Balla, M.I.. Comprehensive Ukrainian-English Dictionary (over 175,000 words and phrases) (en anglès i ucraïnès). 5a. Kyiv: Publishing House "Chumatskiy Shliakh", 2001; 2007. ISBN 9789668272202. 
  2. "kurgan." Webster's Third New International Dictionary, Unabridged. Merriam-Webster, 2002. http://unabridged.merriam-webster.com (14/10/2006).
  3. Mario Alinei 'Interdisciplinary and linguistic evidence for Paleolithic continuity of Indo-European, Uralic and Altaic populations in Eurasia', 2003

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search