Metamerisme

El metamerisme és un fenomen psicofísic definit generalment com la situació en la qual dues mostres de color coincideixen sota unes condicions determinades (font de llum, observador, geometria…). N'hi ha dos tipus:[1]

  • Isòmers: quan dos colors tenen la mateixa composició espectral s'anomenen "isòmers", i sempre són idèntics.
  • Metàmers: quan dos colors semblen aparentment iguals, però tenen una naturalesa física diferent s'anomenen "metàmers", i arriben a canviar notablement en la seva percepció amb il·luminacions diferents (llum natural o fluorescent).

El fenomen en el qual es basa el metamerisme és que la coincidència de color també és possible quan la distribució espectral de potència de les dues mostres és diferent, per això algunes coincidències de color poden ser considerades condicionals. Per altra banda, si dues mostres tenen el mateix espectre de reflexió, coincidiran quan siguin vistes en les mateixes condicions. La distribució espectral de potència descriu la proporció del total de llum emès o reflectit per una mostra de color a totes les longituds d'ona visible. Com que l'ull humà té tres receptors de color (cons), tots els colors es redueixen a tres quantitats sensorials, anomenades valors triestímuls. El metamerisme apareix perquè cada tipus de con respon a un cúmul d'energia d'un ampli rang de longituds d'ona. Així doncs, diferents combinacions de llum amb totes les longituds d'ona pot produir una resposta equivalent al receptor i els mateixos valors triestímuls o sensació de color.

Les correspondències de metamerisme fetes entre dues fonts de llum dona lloc a les bases tricromàtiques de colorimetria. Per qualsevol estímul de llum donat existeix una única mescla de tres colors primaris llum.

Gairebé tots els tipus de reproducció d'imatge comercial tractada, com la fotografia o la televisió, es fan amb correspondències de colors metàmers.

Un sistema conegut molt bo per mesurar el metamerisme és el Color Rendering Index. És una funció lineal de la Distància Euclidiana entre el test i els vectors de reflectància espectral de referència a la CIE 1964 color space.

Un nou mesurador per a simuladors de llum de dia és el CIE Metamerism Index (MI), que deriva de calcular la mitjana de la diferència de color de vuit metàmers (cinc en l'espectre visible i tres en l'ultraviolat) en CIELAB o CIELUV.

  1. Artigas, J. M.; Perea, Pascual Capilla; Ramo, Jaume Pujol i. Tecnología del color (en castellà). Universitat de València, 2002. ISBN 9788437054360. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search