Nova

Per a altres significats, vegeu «Nova (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula esdevenimentNova
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Tipustipus d'objecte astronòmic
fenomen astronòmic Modifica el valor a Wikidata
Codi de catàlegN Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 6078537 Modifica el valor a Wikidata

Una nova és una explosió termonuclear a la superfície d'una nana blanca, causada per l'acreció d'hidrogen. En un sistema binari format per una nana blanca i un estel que ha deixat la seqüència principal, es produeix transferència de matèria des d'aquesta última, a causa de la seva transformació en gegant vermella, la qual cosa implica la seva expansió i l'expulsió de les capes més externes, que són capturades gravitatòriament per la nana blanca (fenomen conegut com a acreció).[1] El material acumulat, compost principalment per hidrogen i heli, és compactat a la superfície de la nana blanca a causa de l'intens camp gravitatori. El material assoleix progressivament temperatures més altes, a mesura que més i més material va caient cap a la superfície de l'estel, fins que, eventualment, assoleix la temperatura crítica per a la ignició de fusió nuclear. Aquesta explosió transforma grans quantitats d'hidrogen i heli en elements més pesants.

L'enorme quantitat d'energia alliberada per aquest procés produeix una emissió intensa de radiació electromagnètica i de curta durada. Aquesta emissió, que es produeix en escales de temps de dies, va donar origen al nom de nova, que en llatí significa precisament "nova": en ocórrer una nova, els astrònoms antics creien veure aparèixer una nova estrella al cel nocturn.[2] Curiosament, el terme va ser usat per primera vegada per l'astrònom Tycho Brahe en observar no una nova sinó una supernova.[3] Però no va ser fins a 1885 quan es van establir diferències entre les supernoves i les noves, fenòmens energètics molt més febles.

Una nana blanca pot generar múltiples noves mentre hi continuï havent material disponible per a l'acreció procedent de l'estrella companya (Per exemple, s'ha registrat cinc explosions de RS Ophiuchi: 1898, 1933, 1958, 1967 i 1985). Progressivament, aquesta pot veure esgotat el seu material, o la nana blanca pot produir una nova prou poderosa per a destruir el sistema per complet.[4] Aquest últim cas és similar a una supernova tipus Ia. Tanmateix, les supernoves involucren processos diferents, així com energies molt superiors, per la qual cosa no haurien de ser confoses amb les noves.[5]

De vegades hi pot haver noves visibles a simple vista. Un dels casos més recents seria el de Nova Cygni 1975. Aquesta nova va aparèixer el 29 d'agost de 1975 en la constel·lació del Cigne uns 5 graus al nord de Deneb i va assolir magnitud 2,0, quasi tan brillant com la mateixa Deneb.[6]

  1. Enrique Carlos Rosales Busquets. El Elemento Nova. Lulu.com, 2011. 
  2. «nova | Sociedad española de astronomía». [Consulta: 11 octubre 2021].
  3. John R. Gribbin. Historia de la ciencia: 1543-2001. Grupo Planeta (GBS), 2005, p. 48 de 552. 
  4. Diccionario de astronomía. Editorial Complutense, 1999, p. 514 de 837. 
  5. Isaías Rojas Peña. Astronomía Elemental: Volumen II: Astrofísica y Astrobiología. Ediciones USM, 2012, p. 105 de 252. 
  6. The Observer's Guide to Astronomy:. Cambridge University Press, 1994, p. 784 de 572. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search