Qaixqai

Infotaula de llenguaQaixqai
قشقایی Modifica el valor a Wikidata
Tipusllengua natural i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants nadius995.000 Modifica el valor a Wikidata (2019 Modifica el valor a Wikidata)
Autòcton deprovíncia d'Isfahan, província de Buixehr, Província de Fars i Província d'Hormozgan Modifica el valor a Wikidata
EstatIran Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües turqueses
llengües turqueses comunes
llengües oguz
llengües oguz meridionals Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet àrab Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3qxq Modifica el valor a Wikidata
Glottologqash1240 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologueqxq Modifica el valor a Wikidata
IETFqxq Modifica el valor a Wikidata

El qaixqai és una llengua parlada pel poble Qashqai, un grup ètnic que viu principalment a la província de Fars al sud de l'Iran, i al Khuzestan. És una llengua propera a l'àzeri. Els qashqays parlen també el farsi. La llengua s'escriu en els caràcters aràbics modificats per adaptar-se al persa. L'Encyclopædia Iranica considera el qashqai com un tercer grup independent de dialectes dins del grup de llengües turques del sud-oest.[1] És conegut pels parlants com a turc.[1] Les estimacions del nombre parlants Qashqai varien. Ethnologue va donar una xifra d'1.0 milions el 2021.

La llengua qashqai està estretament relacionada amb l'Àzeri. Tanmateix, algunes varietats Qashqai, és a dir, la varietat parlada a la tribu Sheshbeyli, comparteixen característiques amb el turc.[2][3] En un sentit sociopolític, però, el qashqai es considera una llengua per dret propi.[4]

Igual que altres llengües turques parlades a l'Iran, com la llengua azerbaiyana, el qashqai utilitza una versió modificada de l'escriptura pers-àrab.

  1. 1,0 1,1 Foundation, Encyclopaedia Iranica. «Welcome to Encyclopaedia Iranica» (en anglès americà). [Consulta: 19 març 2025].
  2. Dolatkhah Sohrab. 2016. Kashkai : langue turcique d'Iran. Independently Published (via Amazon).
  3. Caferoglu & Gerhard Doerfer, 1959
  4. Csató, Éva; Johanson, Lars; Róna-Tas, András. Turks and Iranians. Interactions in Language and History: The Gunnar Jarring Memorial Program at the Swedish Collegium for Advanced Study. Harrassowitz Verlag, 2016, p. 101–20. ISBN 978-3-447-10537-8. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search