Plunderphonics

Infotaula de gènere musicalPlunderphonics
Part deCollage sonor Modifica el valor a Wikidata

Plunderphonics és un gènere musical en què les pistes es construeixen a partir de mostres d'obres musicals reconeixibles. El terme va ser encunyat pel compositor John Oswald el 1985 en el seu assaig "Plunderphonics, or Audio Piracy as a Compositional Prerogative" [1] i finalment definit explícitament a les notes del seu àlbum Grayfolded. La pràctica de plunderphonics es pot considerar una forma de collage sonor. Oswald l'ha descrit com una pràctica referencial i autoconscient que interroga les nocions d'originalitat i identitat.[2]

Tot i que el concepte de plunderphonics és aparentment ampli, a la pràctica hi ha molts temes comuns que s’utilitzen en el qual normalment s’anomena música plunderphonic. Això inclou una àmplia mostra de pel·lícules educatives dels anys cinquanta, informes de notícies, programes de ràdio o qualsevol cosa amb anunciants vocals formats. Les contribucions d'Oswald a aquest gènere poques vegades feien servir aquests materials, amb l'excepció de la seva cançó "Power", semblant al rap del 1975.

El procés de Sampleig d'altres fonts es troba en diversos gèneres (en particular el hip-hop i sobretot el turntablism), però en les obres plunderfoniques el material mostrat és sovint l'únic so utilitzat. Aquestes mostres no solen ser esborrades i, de vegades, comporten accions legals a causa de la infracció dels Drets d'autor. Alguns artistes de plunderphonics utilitzen el seu treball per protestar pel que consideren lleis de copyright excessivament restrictives. Molts artistes plunderphonic afirmen que l'ús de materials d'altres artistes cau sota la doctrina de l'ús just.

Un desenvolupament del procés és quan els músics creatius saquegen una pista original i superposen material i sons nous a la part superior fins que la peça original queda emmascarada i es retira, tot i que sovint utilitza escales i ritme. És una tècnica basada en estudis utilitzada per grups com la banda experimental nord-americana The Residents (que utilitzaven temes dels Beatles). Sovint, el nou tema té poca semblança amb l'original, cosa que el converteix en una obra derivada i, per tant, allibera el músic de problemes de drets d'autor.

  1. Oswald, John. «Plunderphonics, or Audio Piracy as a Compositional Prerogative», 1985. [Consulta: 15 abril 2019].
  2. , 1995.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search